Gárdonyi-maraton

Venczel Vera és Kovács István, az Egri csillagok főszereplői meséltek a forgatás kulisszatitkairól vasárnap a Gárdonyi-maratonon. A színházban rendezett programon kiállítás és színházi bemutató is várta a közönséget.

Negyvenöt évvel ezelőtt készült el a film Gárdonyi regényéből, mely a magyar filmtörténet egyik legsikeresebb alkotása lett. Tízezer statiszta vett részt benne, tizennyolc millióan nézték meg a mozikban-ezekről az érdekességekről, kulisszatitkokról mesélt többek között a film két főszereplője Venczel Vera és Kovács István a színházban megrendezett Gárdonyi-maratonon. Szerintük a film a sikerét főképp a regény szövege, és a rendező, Várkonyi Zoltán hite és a nagyszerű szereplőgárda adta.
A nap folyamán kiállítás nyílt a film forgatásán készült fotókból és Gárdonyi Géza másik arca címmel karikaturisták alkotásaiból is. A kiállítást Keller Péter, az író dédunokája nyitotta meg.
A Gárdonyi-maratont színházi előadás zárta, előtte Habis László polgármester az író naplójából, Rázsi Botond alpolgármester az író Legszebb versem című művéből olvasott fel. Az ezt követő bemutatón az író eddig sosem játszott egyfelvonásosaiból adtak elő a színészek. Az előadás egyik darabját épp az egri színház megnyitása alkalmából írta Gárdonyi.
A Gárdonyi-maratont a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága szervezte.