Ferge Zsuzsa: az ország szegényedik, a különbségek nőnek

Az ország szegényedik, az egyenlőtlenség nő – mondta Ferge Zsuzsa szociológus, akadémikus a Kárpátok Alapítvány és a SZETA nyílt napján. Úgy látja: a gyerekek és a jövő szempontjából is káros ez a folyamat, ráadásul nincsenek felfelé vezető utak. A létminimum alatt több mint négymillióan élnek, mélyszegénységben öt-hatszázezren. A Kárpátok Alapítvány és a SZETA egy éve tartó projektjét és a közösségi házat mutatta be.

Közel 43 millió forintot nyert pályázaton a civilek munkaerő-piaci reintegrálására a Kárpátok Alapítvány és a SZETA Egri Alapítványa. A teljes költségvetés 45 millió forint. A projekt tavaly szeptemberben indult, tizenegy észak-magyarországi kistérségben fejlesztik a hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó civil szervezeteket.
Egészségügyi, pedagógiai, jogi segítséget, munkaerő-piaci tanácsokat adnak a felnémeti közösségi házban – mutatta be Farkas Zsuzsa, a SZETA Egri Alapítványának kuratóriumi elnöke a projekt másik célját. Hátrányos helyzetű embereknek segítenek önéletrajzírásban, munkahelykeresésben, felkészülni az állásinterjúra; támogatott képzéseket ajánlanak. A kisgyermekes családoknak képességfejlesztő klubot tartanak.
Hat hátrányos helyzetű embert már foglalkoztatnak, vannak, akik brikettet gyártanak. Most készítenek elő roma zenészekkel egy egri dzsesszklubot. Ferge Zsuzsa azt mondja: az ilyen civil programok azért tudnak hatékonyak lenni, mert személyes támaszt is adnak. Több mint négymillióan élnek a létminimum alatt, hatszázezren mélyszegénységben – mondta Ferge Zsuzsa szociológus, akadémikus. A privatizációkor elveszett egymillió munkahely, ma Magyarország Máltával együtt az utolsó helyen van a foglalkoztatottak számát tekintve, a magyar bérek szokatlanul alacsonyak, az uniós átlag egyharmadát sem érik el. Ferge Zsuzsa szerint az ország szegényedik, az egyenlőtlenség nő. A szegény gyerekek iskolai eredménye rosszabb, nincsenek fölfele vezető utak.