Megnyílt a Márai Központ

Hétvégén megnyitották Eger új turisztikai centrumát, a közel négyszáz millió forintból épült, nyolcszáz férőhelyes Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpontot. A programot szüreti mulatság kísérte, ahol pincelátogatás, borkóstolás, kulturális programok várták az érdeklődőket a Szépasszonyvölgyben.

„A nagy borvidék olyan, mintha áldás lenne rajta. Ez a profán kegyelem árad az Eger környéki tájból.” -írta egykor Márai az egri borvidékről. Az író nevét viselő Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpontot a hétvégén nyitották meg a Szépasszonyvölgyben. Az intézmény a magyar gyökerekkel rendelkező világpolgár író szellemiségében működik majd -mondta Kovács Katalin, az Egri Kulturális és Művészeti Központ vezetője. Az első magyarországi integrált látogatóközpont közel négyszáz millió forintból épült, a fedett szabadtéri színpad 800 főt tud befogadni. A központban koncerteket, állandó és időszaki kiállításokat, fesztiválokat szerveznek, de helyet kapott az író életművét bemutató Márai-emlékszoba is.
A megnyitót kétnapos szüreti szüreti mulatság is kísérte, ahol a szépasszonyvölgyi pincészetek várták az érdeklődőket. A szervező Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének az a szándéka, hogy a szőlőfeldolgozást, a pincészeteket, a régió borkultúráját megismertessék a látogatókkal.
A szüreti mulatságon harminc mázsa szőlőt préseltek egy huszonöt hektoliteres présben, a friss mustért sorban álltak a látogatók. Koltai Lajos rendező-operatőr társaságában pincelátogatáson lehetett részt venni, ahol a borkészítés titkairól, a szőlőfajták érdekességeiről is beszéltek a borászok.
A szüreti mulatság kísérő programjai között kaszkadőr-bemutató, kézműves vásár és koncertek is várták hétvégén az egri Szépasszonyvölgybe kilátogatókat.