Rekreációs klub

Az egészségre káros anyagok hetven százaléka a mindennapi táplálékokkal kerül a szervezetbe- derült ki dr. Pál Károly főiskolai adjunktus előadásából, melyet az egészséges táplálkozás jegyében szervezett az Életviteli és Rekreációs Klub. Az előadást a Polgárok Házában hallhatták az érdeklődők.

Az Eszterházy Károly Főiskola és a Közép-Kelet Európai Rekreációs Társaság által szervezett klub az ötödik előadásra várta az érdeklődőket. A Szegeden, Szombathelyre , Pécsen és Egerben működő társaság az egészséges életmód terjesztését tűzte ki célul.
A mostani előadáson dr. Pál Károly főiskolai adjunktus többek között arról beszélt, hogy az egészségre káros anyagok hetven százaléka a mindennapi táplálékokkal kerül a szervezetbe. A káros anyagok, kórokozó vagy toxin termelő mikrobák bekerülhetnek az élelmiszerbe például a raktározás, a feldolgozás, vagy az ételkészítés során. Hasznos tanácsokat is kaptak a résztvevők: pl. nem árt az aszalt gyümölcsöket, a mazsolát is megmosni étkezés előtt, mert egyes termékekben esetleg penészgomba fordulhat elő. Érdemes az ásványvizek közül a szénsavasat választani, mert abban nehezebben szaporodnak el a mikrobák. A feldolgozott élelmiszerek kiválasztásánál figyeljünk oda az adalékanyagok, ízfokozók mennyiségére.
Dr. Pál Károly hozzátette: az interneten sok téves információ is terjed az élelmiszerekről, de a hivatalos szervek oldalai, mint például a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, vagy a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal oldala megfelelő tájékoztatást nyújt az érdeklődők számára.