Jogkövetők és jogsértők

A fiatalok pénzügyi és adózási ismereteinek hiányosságairól, pénzügyi intelligenciájuk fejlesztéséről, valamint a cégtemetőkről hallhattak előadást a résztvevők azon a szakmai rendezvényen, melyet a Magyar Pénzügyi, Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének Heves Megyei Szervezete hívott életre. A cégtemetők kapcsán a komplexebb, összehangoltabb eljárás hatékonyságára

A szakmai rendezvényen elsőként a fiatalok pénzügyi ismereteiről hallhattak a jelenlévők. A középiskolások tájékozottságát az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület vizsgálta. Mint kiderült: a mai magyar középiskolások nincsenek tisztában többek között azzal, mi az áfa, mi a nettó és bruttó jövedelem közötti különbség. Munkájukról, az általuk összeállított Econventio-teszt eredményeiről tartott előadást Sápi Ákos, az egyesület elnöke. A tesztet 12 000 középiskolással töltötte ki.
A szakmai rendezvény második programján dr. Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi elnökhelyettese Cégtemetők, céghalmozók, céghullák címmel tartott előadást. Mint mondta: a cégtemető ügyek egyre nagyobb számban fordulnak elő, hatékonyabb felderítésükhöz összehangoltabb fellépésre van szükség.
Hozzátette: ennek a komplex eljárásnak az első jelentős eredménye éppen az a három hete felderített bűnszervezet leleplezése, mely egy egri cégtemetőből nőtte ki magát. Mint arról korábban beszámoltunk, a bűncselekmény elkövetői közel félezer céget tüntettek el, és emellett fiktv munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkoztak. Dr. Sors László elmondta: a NAV Bűnügyi Főigazgatóságánál jelenleg húsz cégtemető-ügyben folyik eljárás, ezek felderítéséhez szintén komplex, összehangolt munkára lesz szükség.