Változott a helyzet

Mégis költözhetnek szilvásváradi lakóotthonokba a bélapátfalvi sérültek – mondta Horváth László kormánymegbízott, országgyűlési képviselő. A képviselő korábbi közleményében arra kérte a pályázót, ne vásároljanak ingatlanokat Szilvásváradon, mert a lakosok ellenállása miatt a település nem lenne megfelelő helyszín a sérültek számára. Most azonban úgy látja:a település képes lesz befogadni a fogyatékkal élőket.

2015-ben a Bélapátfalvi Idősek Otthona és Módszertani Intézetének közel 150 lakója költözhet családi lakóotthonba egy uniós pályázatnak köszönhetően. Korábban beszámoltunk arról, hogy a tervek szerint a sérültek számára négy településen vásárolnának ingatlanokat, de a szilvásváradiak tiltakoztak a kitagolás ellen. Horváth László országgyűlési képviselő a lakossági tiltakozás hatására szeptember 6-ai sajtóközleményében azt kérte a pályázó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves megyei igazgatójától, Benedek Istvántól: „módosítsa a pályázatot úgy, hogy Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat fogyatékosok elhelyezéséhez.” Horváth László vasárnap új sajtóközleményt adott ki az ügyben, úgy látja, minden érintett település képes befogadni a fogyatékkal élőket.
A képviselő hozzátette: ahhoz, hogy Szilvásváradon megfelelő befogadó környezet alakuljon ki, folyamatos tájékoztatásra van szükség. Azokat a lakosokat, akik esetleg még ellenzik a kiköltözést, meg kell ismertetni a sérültekkel, életkörülményeikkel, az előítéletek leküzdéséhez személyes tájékoztatásra van szükség. A tervek szerint Szilvásváradon két, Bélapátfalván egy lakóotthon várja majd a sérülteket a bükkszentmártoni, a mónosbéli és a nagyvisnyói mellett. Ifj. Hócza László, a Szilvásvárad Turisztikai Egyesület elnöke, a kitagolást ellenző lakosok képviselője az új sajtóközleményre nem kívánt reagálni.