Tízéves testvérvárosi kapcsolat

Tíz éve vette fel a testvérvárosi kapcsolatot Przemysl és Eger. Mindkét polgármester élőnek és erősnek tartja a kapcsolatot, mindketten a civilszervezetek aktivitását, a sokszínű programokat emelték ki. A várban, az egykori lengyel tiszti tábor helyén megkoszorúzták a II. világháborús lengyel menekültek emléktábláját.

Már 1552-ben is volt lengyel védője az egri várnak, 1939 és 1944 között pedig 750 lengyel menekültnek adott otthont az erődítmény. Itt volt ugyanis a lengyel tiszti tábor – emlékezett Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója. Ez alatt az öt év alatt az egriek befogadták a menekülteket, átérezték a tragédiájukat, otthont adtak neki. A várban lévő emléktáblánál koszorúzott Przemysl, az Egri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és Eger városa. A lengyel és a magyar város között tízéves a kapcsolat. Egernek néhány hete már tizenegy testvérvárosa van, ezek közül néhányat kiemelt Habis László polgármester: Gyergyószentmiklóst, Porit és Przemyslt. Przemysllel sokrétű a kapcsolat – mondta. Civilszervezetek, intézmények, iskolák látogattak egymáshoz, kiállításokat rendeztek mindkét városban.
A przemysli polgármester, Robert Choma szerint is a művészek, sportolók, egyesületek közötti együttműködés erősíti a két város kapcsolatát. Gratulált ahhoz, hogy a lengyel-magyar barátság napját jövőre Egerben ünneplik.
A Dobó-bástyában magyar és lengyel táncosok adtak ízelítőt a két nép folklórjából.