Címeres nemeslevelek

Címeres nemeslevél, armális, kutyabőr – több néven is említik azokat az okleveleket, mellyel egykor az uralkodó címet és nemességet adományozott hűséges jobbágyainak. A Heves Megyei Levéltár ötvennyolc ilyen levelet őriz, a válogatott anyagból kiállítás nyílt az egri Főegyházmegyei Könyvtárban. A tárlat az országos Nyitott Levéltárak programsorozathoz kapcsolódik.

I. Lipót, II. Ferdinánd, vagy éppen Mária Terézia által adományozott címeres nemeslevelekből nyílt kiállítás az Egri Főegyházmegyei Könyvtárban. A címeres nemeslevél, az az oklevél, melyben az uralkodó az egyszerű embernek, például a jobbágynak és családjának nemességet, címet adományozott, ezzel kiemelkedhettek a jobbágysorból. A Heves Megyei Levéltár gyűjteményében 58 ilyen nemeslevél található. A legkorábbi 1570-ből származik. Címeres nemeslevelet többnyire hűségükért kaptak az emberek.
A tárlaton olyan nemeslevelek láthatók, melyet közönség előtt eddig még nem mutattak be. Az egyik legkülönlegesebb darab máig találós kérdés a kutatóknak: tréfából vagy gúnyból kapott -e az 1580-as években Gutthay Máté egy majmot ábrázoló címeres nemeslevelet. Egy biztos: Gutthay Máté Radéczi István egri püspök udvari bolondja volt.
A kiállítás a Nyitott levéltárak országos programsorozathoz kapcsolódik. Szeptember 27-én konferenciát is szerveznek a címeres nemeslevelekről az Egri Főegyházmegyei Könyvtárban.