Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál

Az olaszrizling nimbuszának erősítése a célunk-mondta Verebélyi György, a község polgármestere a XVI. alkalommal megrendezett Egerszóláti Olaszrizling Fesztiválon. A programot az önkormányzat szervezte közösen az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrenddel és a civil szervezetekkel. A fesztiválon tizenkét borász kínálta borait.

Egerszólát határában mintegy 400 hektárnyi szőlőültetvény található, közel fele egerszóláti tulajdonban. Épp ezért a község számára az olaszrizling és az azt ünneplő fesztivál a község ünnepe is. A cél az, hogy az olaszrizling hírnevét növeljék, a fogyasztók minél szélesebb körben megismerjék.
A 16. alkalommal megrendezett fesztivál fővédnöke, dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő szerint ez a fehérbor a térség számára egy kitörési pont lehet.
A fesztiválon minden évben főzőversenyt is hirdetnek, melyre ezúttal nyolc csapat nevezett be hagyományos ételekkel: készült többek között töltött káposzta, vörösboros szürkemarha-pörkölt és bográcsgulyás is. A rendezvényen tizenkét borász nedűjét lehetett megkóstolni. Juhász borász szerint a finom olaszrizling alapja a későn szüretelt, érett, jó minőségű szőlő, ezután minden a megfelelő technológián múlik.
A jó ételek és a kiváló borok mellett a már hagyományosnak mondható programok: szüreti felvonulás, szőlőkoszorú megáldása, Borlovagrend-avatás és kulturális programok is várták a fesztivál résztvevőit.