Nő a bér, nő az óraszám

A szeptembertől bevezetett új pedagógus életpálya-modellről, a megemelt pedagógusbérekről tartott sajtótájékoztatót dr. Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és Martonné Adler Ildikó, a párt egri elnöke. Átlagosan 34%-kal emelkednek a pedagógusbérek, október elején már ezt a fizetést kapják a tanárok. Változik a kötelező óraszám is: a pedagógusok heti munkaideje 32 óra lesz, ebből 22-26 órát kell neveléssel-oktatással tölteni az iskolában.

A 2011-es köznevelési törvény módosításának elfogadásával októbertől átlagosan 34 %-kal, 30-60 ezer forinttal kap többet minden pedagógusi munkakörben dolgozó.
Dr. Nyitrai Zsolt hozzátette: a kormány a most megemelt bérek értékállóságáról is gondoskodott, hiszen ezentúl a pedagógusok fizetésének kiszámítása a mindenkori minimálbér alapján történik. A túlórabért eltörlik, új minősítési rendszert állítanak fel.
További változás az is, hogy nő a kötelező óraszám: a pedagógusok heti munkaideje 32 óra lesz, ebből 22-26 órát kell neveléssel-oktatással tölteni az iskolában. A többi órát többek között helyettesítéssel, szabadidős programok szervezésével fogják tölteni a pedagógusok. Egy kezdő, főiskolát végzett tanár 154 ezer forintot, az egyetemet végzett 169 ezer forintot fog kapni. Egy húsz éve tanító általános iskolai pedagógus 239 ezer forintot, egy középiskolai tanár 254 ezer forintot kap októbertől. A kormány szándéka szerint 2017-ig minden évben emelik 5-10 százalékkal a pedagógusok bérét.