Közösen használja a gyermekbarát meghallgatószobát a rendőrség és a bíróság

Az Egri Törvényszék is használhatja mostantól a rendőrségen felavatott gyermekbarát meghallgatószobát. Erről írt alá megállapodást a HRFK és a bíróság. Mindkét félnek az a célja, hogy a gyermekek minél kevesebb lelki sérelemmel éljenek meg egy-egy kihallgatást.

Májusban adták át a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon ezt a gyermekbarát meghallgatószobát. A szoba berendezése, a barátságos környezet hatására az elkövetővé vagy áldozattá vált kiskorúak könnyebben dolgozhatják fel az őket ért lelki traumát és a kihallgatás is elviselhetőbb számukra. Az ország legtöbb megyei kapitányságán már van hasonló, átadása óta Egerben is eredményesen használják. Mostantól nemcsak a gyermekek rendőrségi, hanem a bírósági meghallgatásait is ebben a szobában végzik majd.
Erről írt alá megállapodást Czinege László rendőrfőkapitány és Hunyadi-Buzás Ágnes az Egri Törvényszék elnöke. Mint elhangzott: központi kérdés és stratégiai feladat a gyermekbarát igazságszolgáltatás. Az elnökasszony hozzátette, hogy jövőre a bíróságon is szeretnének kialakítani egy gyermekbarát meghallgatószobát. A bírósági szobák között ez lenne a harmadik az országban.