Sokba kerülhet a telefonbetyárkodás

A mentőkhöz, a rendőrséghez és a tűzoltósághoz befutó segélyhívások átlagosan 60%-a rosszindulatú – olvasható a megyei napilap egyik korábbi cikkében. A legtöbb szándékosan megtévesztő jelzést -Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyét vizsgálva- állítólag megyénkben adják. Szeptembertől azonban akár százötvenezer forintba is kerülhet, ha valaki indokolatlanul hívja a segélyhívó számokat.

Ezúttal senki nem szólt bele a telefonkagylóba. Van, aki azonban obszcén, vagy tréfás megjegyzéseket tesz, esetleg téves vagy megtévesztő riasztást jelent be. Ez amellett, hogy nehezíti az életmentő szervezetek munkáját, jelentős anyagi károkat is okoz.
Szeptember elsejétől sokba kerülhet, ha valaki puszta szórakozásból hívogatja a segélyhívó számokat. Ekkortól ugyanis szabálysértésnek számítanak a segélyhívó számokra érkező indokolatlan bejelentések, így az is, ha valaki a 112-től akarja megtudni a nyertes lottószámokat, vagy éppen arról érdeklődik, hogy mit játszott kedvenc csapata a bajnokság hétvégi fordulójában. A rendőrség ilyen típusú hívásoknál ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A bejelentővel történő beszélgetést a telefonos rendszer rögzíti, mely a hívó fél számát akkor is kijelzi, ha az titkosított. Így nagyobb valószínűséggel kiszűrhetők a hamis hívások és valódi veszélyhelyzet esetén hatékonyabb és gyorsabb lehet a segítségnyújtás.