Várkonyi: A párbeszéd hiányzik a mai magyar közéletből

A párbeszéd hiányzik leginkább a mai magyar közéletből – ezt Várkonyi György Olivér, az Egri Fertálymesteri Testület Főkapitánya mondta a várban. Szerinte vissza kell térni Istenhez, csak a szeretet, a bizalom és a jóság útja járható. Habis László polgármester az egriségről, az elődök és a ma élők felelősségéről beszélt. A hagyományos fáklyás királyköszöntő a Dobó téren kezdődött, innen vonultak a résztvevők a várba, ahol Szent István királyra emlékeztek, majd megkoszorúzták Imre király emléktábláját.

A korábbi évek tehetségkutató versenyein eredményesen szereplők, valamint Eger Csillagai léptek fel az Egri Lokálpatrióta Egylet által szervezett Fáklyás királyköszöntőn. A műsor Beethoven István nyitányával kezdődött, majd musicalrészletek hangzottak el, felléptek a Farkas Ferenc Zeneiskola tanulói, a Szederinda Néptáncegyüttes szólótáncosai, valamint a Mézvirág Kórus.
Elődeink személyiségében, hőstetteiben gyökerezik az egriség – mondta Habis László polgármester a Fáklyás királyköszöntőn. A várost, a világot formáló egriek nevét hosszan lehetne sorolni; ezer éve értéket alkotnak, értéket hagyományoztak – fogalmazott. Mi még írjuk a város történetét – mondta a polgármester. Arra hívta fel a figyelmet: ne hozzunk szégyent azokra, akik előttünk jártak.
A polgármester, aki egyben a lokálpatrióta egylet elnöke is, a várba invitálta a királyköszöntő résztvevőit.
Három éve örömmel újságolta, hogy óriási lehetőséget kapott az ország, az itt élők kétharmada egyet akart – emlékezett vissza ünnepi beszédében Várkonyi György Olivér, a fertálymesteri testület főkapitánya. Azóta kiderült: a nemzet nem egységes.
Várkonyi szerint a párbeszéd, a megbeszélés hiányzik a mai magyar közéletből. Arra hívta fel a figyelmet: hagyjuk a múltat, ne hurcoljuk az évszázadok alatt ránk szakadt szörnyűségeket, nézzük előre, és legyünk végre szabadok. A főkapitány úgy fogalmazott: vissza kell térni Istenhez, csak a szeretet, a bizalom és a jóság útja járható.
A Fáklyás királyköszöntő végén megkoszorúzták Imre király emléktábláját.