Munkavédelem

Négyszáznegyvenhét munkáltatónál tartottak ellenőrzést a munkavédelmi felügyelők Heves megyében, közülük 264-nél vagyis 59 százalékuknál állapítottak meg különböző szabálytalanságokat – derül ki a hatóság elmúlt féléves adataiból. A szakemberek szerint nemcsak azzal van a baj, hogy a munkáltatók nem tartják be a szabályokat, a dolgozók sem elég tudatosak.

Az építőipar, a feldolgozóipar, a kereskedelem, a mezőgazdaság és a gépipar számít idén is kiemelt gazdasági ágazatnak az ellenőrzések szempontjából. Legutóbb a nagy hőségre való tekintettel a szabadtéri- vagy a zárttéri munkahelyeken a felügyelők azt vizsgálták, a munkaadók betartották-e a minimális munkavédelmi követelményekről szóló előírásokat. 17 munkáltatónál jártak, mindent rendben találtak. Augusztus 1-től szeptember 1-ig az emelőgépek üzemeltetését ellenőrzik, ősszel pedig a villamos berendezésekkel való munkavégzés biztonságát.
Munkavédelmi bírságot a munkavállaló életét, testi épségét veszélyeztető munkaadóval szemben róhat ki a hatóság. Ennek összege 30 ezertől 20 millió forintig terjedhet, mértéke függ a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók számától, valamint a jogsértés időtartamától és súlyától. Az ellenőrzések célja elsősorban nem a szabályok betartásának hatósági eszközökkel történő kényszerítése, hanem partneri viszony kialakítása a munkáltatók és a hatóság között. A megyében mindössze négy munkavédelmi bírságot szabtak ki az elmúlt félévben.