Dobó szobra Egerben

Megesküdtek a vár védelmére, ágyúval tisztelegtek a hősök előtt, majd bemutatták Dobó István arcrekonstrukciós szobrát – ezzel folytatódott a Végvári Vigasságok. Az antropológusok segítségével készült Dobó-szobrot a várjátékok ideje alatt a Hősök termében lehet megnézni. Végső helye egy tervezett, az Egri csillagokat bemutató kiállítás lesz.

A Dobó téren gyülekeztek a vitézek és a vártáborosok. Innen vonultak fel a várba, ott több ponton is őrtüzeket gyújtottak. Az ágyúdombon a várkapitány arra szólította fel a vártáborban résztvevőket: esküdjenek fel a vár védelmére.
Dobóék úgy számoltak, hogy két hétig fogják tudni tartani a várat a túlerővel szemben, végül 38 napon keresztül állták a törökök rohamát – mondta Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója. Azért vagyunk itt – fogalmazott –, hogy erre emlékezzünk; amíg magyar él a földön, ez a hősiesség ne merüljön feledésbe.
A Hősök termében bemutatták az antropológusok segítségével készített szobrot, Dobó arcának hiteles másolatát.
– Engem emberileg is megérintett ez a dolog, hiszen én annak idején kint voltam az ásatáson Dobóruszkán, szembenéztem Dobóval a sírjában. Akkor még nem gondoltam, hogy így, rekonstruált formában is viszontlátom az ő arcát – mondta Berecz Mátyás igazgató.
A szobor azért érdekes, mert nem maradt fenn Dobóról hiteles arcmás, csak a szarkofág fedlapján, amit a fia készíttetett. Az egri kapitány a kérlelhetetlen hazaszeretet, a meg nem alkuvás szimbóluma – mondta Rázsi Botond alpolgármester.
– Mindenképpen egy olyan arcélt gondoltam, olyan tekintetet, olyan vonásokat, amelyről határozottság, kitartás, vezéregyéniség sugárzik.
Négy napig a az egri várban lehet megnézni Dobó szobrát, majd a városban, később szeretnének egy az Egri csillagokkal foglalkozó állandó kiállítást létrehozni a várban, ott lesz a végső helye.