Csinosodik a Szép-bástya is

Kezdődhet az egri vár fejlesztése. A projekt turisztikai attrakciófejlesztést, valamint az ehhez kapcsolódó felújításokat, helyreállításokat tartalmazza. Az 1,7 milliárd forintos támogatásról szóló szerződést a napokban írta alá Habis László polgármester. A vár egész területén kicserélik a közműveket, helyreállítják a dézsmapincét, a fegyvertárat, a Szép-bástyát, a Törökkertben középkori játszótér épül, várfalsétányt építenek az északi és a nyugati várfal körül. Megismerhető lesz a vár titkos földalatti világa, több lesz az éves program, nagyobb hangsúlyt fektetnek a vallási turizmusra.

A megye csődje és a fenntartóváltások is nehezítették eddig az egri vár régen beharangozott felújítását.
A megye csődje és a fenntartóváltások is nehezítették eddig az egri vár régen beharangozott felújítását. Már 2010-ben fórumon mutatták be a tervezett fejlesztést, aztán többször is módosult az időpont. A közelmúltban írta alá Habis László polgármester a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel a 217 millió forint önerő biztosításáról szóló szerződést, majd rá két nappal a vár 1,7 milliárd forintos felújításáról a támogatási szerződést. A polgármester szerint január 1-jétől, mióta a város a fenntartó, új fejezet kezdődött. Azt is reméli, hogy többet tudnak tenni a várért, mint eddig.
Több mint egymilliárd forintnyi építési munkára írják ki a napokban a közbeszerzést. Ideális esetben-novemberben köthetik meg a kivitelezésről szóló szerződést, és az építéssel járó munka főként 2014-ben zajlik majd. A fejlesztés egyrészt turisztikai attrakciós elemekből áll, másrészt az ezekkel összefüggő területek felújításáról, helyreállításáról. A vár egész területén kicserélik a közműveket; helyreállítják a dézsmapincét, a fegyvertárat, a Szép-bástyát, a Törökkertben középkori játszótér épül, várfalsétányt alakítanak ki az északi és a nyugati várfal körül. Térfigyelő rendszert is kiépítenek.
A vár nem minden részét érinti az ÉMOP-pályázat. Ezekről a város egyeztetett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel. Hét olyan helyet jelöltek meg, ahol sürgős beavatkozásra van szükség. Ezt is meg kellett tervezni, a tervezés költségeit a város állta. Első lépésben az MNV ötvenmillió forintot ad a falomlások megszüntetésére, veszélyelhárításra, állagmegóvásra, majd további 30 milliót. A legnagyobb volumenű munka a Gergely-bástya helyreállítása lesz.