Éjszakai lovas show

Zenére mozgó lovak, díjlovasok, lovasakrobatika – többek között ilyen bemutatókat láthattak a nézők Szilvásváradon, a 11. Lipicai Lovas Fesztiválon. A kivilágított lovaspályán több ezer ember előtt mutatták be: mire képes a ló és az ember együtt.

A díjazott egyes, kettes és négyesfogatok bevonulásával kezdődött az Éjszakai Lipicai Lovas Show a bükki faluban. A versenyen taroltak a Lázár-fivérek. A kettes fogatoknál Lázár Vilmos, a négyeseknél Lázár Zoltán nyerte a versenyt, az egyes fogatoknál Max Dobretsberger bizonyult a legjobbnak.
Tizenegy éve szerveznek ilyen szórakoztató lovasbemutatót. Horváth László miniszteri megbízott szerint a nézőket, versenyzőket a lipicai ló eleganciája, a lovak és a legizgalmasabb magyar sport, a fogathajtás szeretete hozza Szilvásváradra.
Jövőre megújul a lovasközpont, nem lesz lipicai fesztivál. De 2015-ben itt lesznek – mondta -, mert a ló nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem az élet, a magyar kultúra fontos része. A magyar kormány1,6 milliárd forintot ad a szilvásváradi lovascentrum megújítására – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.
Oldaljárás, cikk-cakk, lépés- és ugrásváltás. A lovakat fizikailag és pszichikailag is fel kell készíteni a tanításra, a bemutatókra. Külső szemlélő nem veheti észre, hogy a lovas hogyan kommunikál a lóval. Az Éjszakai Lovas Show-n az ország lókedvelői gyűltek össze.
Bemutattak gidrán lovakat, és egy fiatal sportágat, a fogaton végrehajtott lovastornát. Felvonultak a magyar fogatok, még lovagok is harcoltak a sötétség ellen. Lajkó Félix, a lovak kiképzője és a három lipicai együtt lépett fel. A vajdasági hegedűvirtuóz improvizált a szabadidomító bemutatóhoz, a lovak mozgásához. A lipicai ló mindig is a harmonikus mozgásáról és a fegyelmezettségéről, taníthatóságáról volt híres.