Autós Hegyi Európa-bajnokság Dobsinán

A tavalyi első dobsinai autós hegyi Európa-bajnoki futam elnyerte a Nemzetközi Autósport Szövetség elismerését, így idén is az Egertől 150 kilométerre található szlovákiai kisváros adott otthont az autós hegyi Európa-bajnoki sorozat idei nyolcadik állomásának. Ezúttal egy magyar versenyző, a Heves megyei Kovács Endre is rajthoz állt, aki a kategóriájában a nyolcadik helyen végzett.

A Dobsinán indulók nyolc versenysorozat közül választhatták ki, hogy melyikben indulnak. Az autós hegyi Európa-bajnoki futam mellett különböző szlovák és cseh, valamint veterán autós sorozatokba is lehetett nevezni. Tavaly három, míg idén egy magyar induló volt a jubileumi, 30 dobsinai versenyen. Magyarországon a gyorsasági szakágban évek óta nincs hegyi verseny, így aki ilyen sorozatban szeretne indulni, annak legközelebb a szlovák bajnokság nyújt indulási lehetőséget. A recski Kovács Endre – csakúgy mint tavaly – most is az E36-os Compact BMW-vel, a szlovák bajnokság E1+2000-es géposztályába nevezett. A szombati tréningfutamokon még 3 perc 30 másodperces időket autózott. Vasárnapra viszont több mint 13 másodpercet javított.
Ez az elfogadható idő 3 perc 17, 677 másodperc volt. A vasárnapi két felfutás összesített időeredményével a 143 résztvevő közül abszolútban az 59. míg a kategóriájában a nyolcadik helyen zárt.
Kovács kategóriáját a szlovák Martin Kois nyerte Ford Fiestával. Az ő legjobb ideje 2 perc 50 másodperc volt.
Ma igazán jó napunk volt, különösen az első felfutásnál, amikor saját pályacsúcsot mentem. Viszont a második már korántsem sikerült olyan jól, mint az első. Ilyen melegben, napsütésben az én autóm nem olyan jó, mint amikor hűvös van, ráadásul a pálya felső részén több helyen is sárga zászlót kaptam. Próbáltam gyorsan menni, de vigyáznom kellett – nyilatkozta a verseny után Martin Koiš.
A versenyt az elmúlt évhez hasonlóan az olasz Simone Faggioli nyerte, ráadásul az elmúlt évhez hasonlóan ismét pályacsúccsal. A közel hét kilométeres pályán az új rekord 2 perc 21,898 másodperc, 2 másodperccel jobb mint tavaly.
A csapatot kiszolgálók tapasztalata, a korábbi, verseny előtti jó tesztek nélkül nem lehet csúcsot dönteni. Aztán ha mindez megvan, a versenyen nekem is hozzá kell tennem a magamét ahhoz, hogy ilyen eredményt érjünk el. Lehet valaki jó pilóta, de biztos csapatháttér nélkül ezek csak kiugró eredmények lennének – tette hozzá a győztes, Simone Faggioli.
Az Európa-bajnoki címvédő olasz Faggioli sorozatban nyolcadik idei futamgyőzelmét aratta Dobsinán.