Veszélyben a Barokk szoba

Átmenetileg lezárták a látogatók elől a cukortésztából és glazúrból készült Barokk szobát. A Fidesz szerint Eger egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb látványossága a szigetelés hiányosságai és a rendkívül csapadékos időjárás miatt került veszélybe. A pára szinte megette a cukor alapú berendezéseket. A Fidesz egri elnöksége a probléma azonnali megoldását várja a fenntartótól. Az ügyben az EVAT Zrt. későbbre ígért tájékoztatást.

A Barokk szobát ért károkat mutatja Kopcsik Lajos Oscar-díjas mestercukrász. A művész végtelenül szomorú és elkeseredett, hiszen élete egyik fő műve került veszélybe. Több helyen beázott a Marcipániának helyet adó Harangöntő ház, az alkotások nem bírták tovább a klímát, a szoba olvad illetve penészedik. Kopcsik Lajos szerint a műtárgyak kezelése gazdátlan. Sürgős beavatkozásra van szükség, hogy megóvják ezt a látványosságot.
A Marcipánia Eger egyik gyöngyszeme, évente 35-40 ezer látogatót fogad. A Fidesz egri elnöksége
szerint a különleges kiállítás különleges bánásmódot igényel, ezért a mestert arra kérik segítsen a károk helyreállításában, míg a fenntartó EVAT Zrt.-től azt várják, találjon megoldást az alkotások biztonságos tárolására. Tisztázni kell a felelősség kérdését is.
Azt egyelőre nem tudni, mikor nyithat meg újra a Barokk szoba. Az ügyben az EVAT Zrt. későbbre ígért tájékoztatást.