Szalóki találkozó a hit évében

„Boldog vagy, mert hitted” mottóval megkezdődött az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat, amely a magyar katolikus fiatalok egyik legnagyobb múltra visszatekintő, évente megrendezett kárpát-medencei lelki programja. A találkozó idei központi témája a XVI. Benedek pápa által meghirdetett hit éve, melyet többféle szemszögből közelítenek meg a résztvevők.

Idén már 31. alkalommal gyűlnek össze a fiatalok Egerszalókon. Az ifjúsági találkozó és lelkigyakorlat több évtizede magyar katolikus fiatalok százait vonzza a Kárpát-medence minden pontjáról.
A rendezvényen egyházi és civil meghívottak tartanak előadást. A fiatalok többek között találkozhatnak majd Palánki Ferenc egri segédpüspökkel; Székely János esztergom-budapesti segédpüspökkel, Seregély István nyugalmazott egri érsekkel, Varga János verbita atyával és az argentin Rock Wiva közösség tagjaival; Stella Leontin kanonok, balassagyarmati plébánossal; Mocsai Lajossal a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányával , Hugyecz János egri szemináriumi prefektussal és természetesen a lelkigyakorlat vezetőjével, Kerényi Lajos atyával is. Lajos atya szerint a keresztény embereknek úgy kell élniük, hogy a reményről tegyenek tanúságot ebben a mai kissé értékvesztett világban,és tudjanak válaszolni azoknak, akik reménységünk okáról kérdezik őket.
Dr. Ternyák Csaba érsek a nyitó szentmise keretében hangsúlyozta: a mai világban növekszik a bizonytalanság, bizalmatlanság, egyre vastagabbak a házak ajtajai. A zárt ajtók korunk szimbólumai lettek, az emberek mintha félnének egymástól. A nyitottság azonban örömet, szabadságot jelent,tárjuk ki szívünket Isten és a másik ember előtt-tette hozzá a főpásztor.
A fiatalokat idén is kiscsoportos beszélgetésekkel, kézműves foglalkozásokkal,koncertekkel, táncházzal várják a szervezők. A találkozó július 7-én, vasárnap szentmisével zárul.