Cseh Tamás, a képzőművész

Cseh Tamás hagyatékából, rajzaiból, festményeiből, lemezborítóiból nyílt kiállítás a Líceum galériájában a Kaláka Fesztivál nyitó programjaként. Az eredetileg képzőművésznek tanuló zenész a hatvanas években az egri főiskola hallgatója is volt. Cseh Tamás idén lenne 70 éves.

Kiss Ferenc népzenész, Cseh Tamás egykori zenésztársa nyitotta meg dalával azt a kiállítást, mely Cseh Tamás képzőművészeti alkotásainak digitalizált másolataiból nyílt a Líceum aulájában a Kaláka Fesztivál nyitó programjaként. A zenész eredetileg képzőművésznek készült, mintegy ötszáz festménye, rajza maradt fenn, a tárlat főképp a hatvanas években készült munkáit mutatja be. A Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből Jankovics Marcell válogatta ki azt a közel száz alkotást, mely a most nyíló kiállításon látható. A gyűjtemény egyik gondozója, Hanák Gábor történész szerint Cseh Tamás befejezetlennek tekintette képzőművészeti pályafutását, tervezte, hogy egyszer folytatni fogja a festést.
A kiállítás januárban, a zenész születésnapján egy napig már látható volt Budapesten, de hosszabb ideig Egerben láthatja a közönség.
Cseh Tamás az egri Líceumnak is hallgatója volt 1966 és 1968 között, zenész korában is sok koncertet adott a főiskolán. Ezeket a felvételeket a kiállítás megnyitóján a főiskola átadta a gyűjtemény részére. A tárlat szeptember 15-éig látható az intézmény aulájában.