Testvérvárosunk 40 éve

Negyven éve lett testvérváros Eger és Pori.A két település vezetősége faültetéssel emlékezett meg a kerek évfordulóról. A finn vendégek ajándékokat vittek a gyerekeknek az egri kórház gyermekosztályára és a Gyermekvédelmi Központ Befogadó Otthonába A két város a jövőben is közösen pályázik, az uniós forrásokat felsőoktatási intézményeik kutatási, oktatási és diákcsere programjaikra fordítják.

Négy évtizedes testvérkapcsolatát ünnepli Eger és Pori egy egri pincészetben.
Habis László polgármester köszöntő beszédében azt hangsúlyozta: a kulturális és oktatási programok mindig nagy hangsúlyt kaptak az együttműködésben. Hozzátette: az elmúlt évtizedekben művészeti csoportok, hagyományőrző együttesek, diákküldöttségek és politikusdelegációk látogattak el rendszeresen a két városba.
Az ünnepségen felelevenítették a legsikeresebb közös programokat. Beszámoltak a kulturális, oktatási és sport szakemberek tanulmányútjairól, a XI. Finn – Magyar Testvérvárosok Találkozójáról, amelyet Egerben rendeztek meg és a sikeresen működő diákcsere programról. 2009 óta évente 20 diák vehet részt szakmai gyakorlaton Finnországban, ahol europass mobilitási bizonyítványt kapnak.

Aino-Maia Luukonen Pori város polgármester-asszonya hibátlan kiejtéssel, magyar nyelven köszöntötte a vendéglátókat. A polgármester-asszony kiemelte: Pori és Eger továbbra is közösen pályázik oktatási programokra, az uniós forrásokat a felsőoktatás fejlesztésére fordítják.
A négy évtized alatt számos karitatív programot, jótékonysági rendezvényt is rendeztek a testvérvárosok. A jubileum alkalmából most a finn delegáció vitt ajándékokat a Markhot Ferenc Kórház Gyermekosztályára és a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ Befogadó Otthonába.

Saárossy Kinga alpolgármesterrel fát is ültetettek a vendégek az egri Termálfürdőben. Az ünnepségen két finn lány adott koncertet, akik felléptek az egri Szederinda Fesztiválon is.
A finn polgármester asszony úgy fogalmazott: a két város 10 év múlva már ez alatt a fa alatt ünnepli “aranylakodalmát”, vagyis az 50 éves testvérvárosi évfordulót.