Múzeumok Éjszakája

Szombaton ismét Múzeumok Éjszakája. Ahogy a vár igazgatója, Berecz Mátyás fogalmazott: ilyenkor a városban több közgyűjtemény, intézmény is várja a látogatókat, összművészetivé válik a fesztivál. Szinte minden nyitva tart, érdemes utánanézni, megkeresni a részletes programokat. Ezen a hétvégén lesz a VII. Szederinda Néptáncfesztivál is, szombat este a várban tartják a gálát. A Magyar Turán Alapítvány pedig bejelentette: augusztusra, az Ősök Napjára elkészítik Dobó István arcrekonstrukcióját, ezt majd a városnak adják.

2003-ban rendezték az első Múzeumok Éjszakáját, egy évvel később a vidéki múzeumok egy része, így az egri vár is csatlakozott. Izgalmas éjszaka felfedezni egy múzeumot, és ez hatványozottan igaz a várra – mondta Berecz Mátyás megbízott igazgató. A Múzeumok Éjszakáján a programok ingyenesek, a vár néhány kiállítása is ingyenesen megtekinthető.
Megmaradnak az állandó elemek, a fáklyás felvonulás, a fáklyás kazamatavezetés, a tűzugrás. A Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztiválhoz is a kezdetekkor csatlakozott a vármúzeum, azóta is minden múzeumok éjszakáján, Szent Iván napjához közel megtartják – emelte ki Szécsényi Orsolya igazgatóhelyettes.
A Gárdonyi-emlékévhez kapcsolódva ősbemutatót láthat a közönség: Lázár Attila az író állatmeséit viszi színre. Meg lehet kóstolni a nemrég piacra került Gárdonyi-borokat is. Vendégként busómaszkok és maszkkészítő érkezik.
Idén a Szederinda Fesztivál is kacsolódik a Múzeumok Éjszakájához. A VII. Szederinda Nemzetközi Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Néptáncfesztivál csütörtök este kezdődik a nemzetek táncházával, pénteken tartják a hagyományos felvonulást, majd műsort adnak az Eszterházy téren, szombaton a várban tartják lesz a gála, utána pedig táncház – számolt be Balogh Ágnes, a Szederinda vezetője. Hatszázötven táncost várnak.
Most jelentették be, hogy készül, de csak augusztusban, Bugacon, az Ősök Napja mutatják be Dobó István élethű, arcrekonstrukciós szobrát. A szakmai munkát antropológusok végzik.
Az Ősök Napjának Eger lesz a díszvendége. A vár mellett szinte minden múzeum, közgyűjtemény nyitva tart. A könyvtárban könyvtártúra, kézműves foglakozás, koncert, a Varázstoronyban ismeretterjesztő előadások, rendhagyó órák, a Tittel Pál Könyvtárban könyvtárbejárás, madártani és természetvédelmi előadások várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. Megnézhetők a Líceum régi cserépkályhái is. Hat órától nyitva lesznek az EVAT múzeumai. A Tűzoltó Múzeumban kétóránként indul a tárlatvezetés, a Kopcsik Marcipánia éjfélig látogatható. A kiállítás vendégeit faszénen sült finomságok is várják Servita Udvarházban, a Történeti Tárházban Horthy kormányzó jogarát mutatja be Tóth Sándor. Nyitva tart a Kis Zsinagóga és a Kepes Központ is.