Hunyadi János, a törökverő – előadássorozat a Történeti Tárházban

Három nemzet vetélkedik érte: a románok, a szerben és mi – Tóth Sándor történész szerint Hunyadi János élete több szempontból is érdekes. Ezért is került be az Árpád népe történelmi előadássorozatba a törökverő hadvezér.

Máshogy tanulta a történelmet, máshogy is tanítja – mondja Tóth Sándor történész. Most is régi könyveket olvasva állította össze az előadását. Tóth Sándor szerint Hunyadival kapcsolatban az egyik legnagyobb vita a származása. Szerb, román vagy magyar? Mindegyik nemzet magáénak vallja. Sőt vannak olyan feltételezések, hogy Zsigmond király törvénytelen fia vagy Mária gyermeke. A történész arra is kitért: Hunyadi János Európa egyik legnagyobb hadvezére, de a kontinensen méltatlanul elfelejtik a nevét. Nemrég jelent meg egy könyv Európa legnagyobb hadvezéreiről, ebben Hunyadit meg sem említik, Közép-Európában viszont számon tartják. Tóth Sándor azt mondja: Hunyadi János egész életét a magyar nemzet, a Szent Korona oltalmazására tette fel.
Az előadássorozat két éve tart, időrendben haladnak. Kialakult egy törzsgárda, de mindig jönnek újak is. Hétvégén, a múzeumok éjszakáján a Történeti Tárház is nyitva tart, egy jogart mutatnak be, amely Horthy Miklósé volt.