Ügynökök és tartótisztek

Nyilvánosságra kellene hozni az összes ügynök és jelentés listát – ezt mondja Filep Tibor történész. A történész hat évig kutatta a az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárában a III/III-as osztály korábban szigorúan titkos anyagát. Egri előadásában a Kádár-rendszer ügynök-hálózatának működését mutatta be.

Filep Tibor történész egyetemi hallgató volt az ötvenhatos forradalom idején. Akkor irányult a figyelme a magyar történelemre és politikára. Évtizedekig újságíróként dolgozott, a rendszerváltás után, már történészként, hat éven keresztül kutatta az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárában a Belügyminisztérium III/III-as osztályának titkos anyagát. Két könyvet is írt az elmúlt években a politikai belső elhárításról. A Keresztény Ifjúsági Klubban előadásán egy átfogó képet vázolt fel a Kádár rendszer ügynöki hálózatáról az egrieknek.
A történész szerint a III/III-as osztály összes iratanyagát elérhetővé, kutathatóvá kellene tenni.
A történész arról is beszélt, hogy a Kádár rendszer alatt több ezer embert figyeltek meg, de a rendszerváltás előtt a nyolcvanas éveben rengeteg dokumentumot megsemmisítettek. Kiemelte: a mai napig az ügynököket védi a törvény.