„Tetten ért földmutyi”

Megjelent Ángyán József, korábbi vidékfejlesztési államtitkár nyolc megyére kiterjedő vizsgálata. Ebben az áll: Heves megyében a szétosztott, több mint 800 hektárnyi földterület kétharmada egy szűk érdekcsoport kezébe került, míg a maradék egyharmad jutott csak a helyi családi gazdálkodóknak- ismertette a jelentés eredményeit Lengyel Szilvia, az LMP képviselői csoportjának tagja és Csarnó Ákos, a párt egri képviselője. Az LMP a pályáztatás leállítására szólítja fel a kormányt, és kezdeményezi egy független, civileket is magába foglaló bizottság felállítását, amely teljes körűen felülvizsgálná az eddigi nyerteseket. Követelik a pályázatok elbírálásakor szubjektíven adható pontok jelenlegi 40%-os arányának 10%-ra csökkentését is.

A negyedik Ángyán-jelentés szerint Heves megyében található az eddig bérbe adott állami földterületek négy százaléka. A beadott pályázatok száma meghaladhatta a kétszázat, közülük azonban 30 érdekeltséghez tartozó 31 pályázó volt nyertes. Ebből három érdekeltség szerezte meg a bérelhető földek 42%-át, miközben a helybeliek közül 22 érdekeltség annyit sem, mindössze 34,7%-ot -hangzott el az LMP egri sajtótájékoztatóján.
A földbérleti pályázatok által érintett 35 település közül 21 településen nem volt helybeli nyertes pályázó, az érintett települések több mint fele így Erdőtelek vagy Ecséd igazi vesztesnek tekinthető. Az LMP szerint a kormányzat a jelek szerint a tőke oldalára állt a vidéki emberek érdekével szemben. Ezzel tovább erősödik a birtokrendszer a kisgazdálkodók kárára, egy évvel a külföldiek földvásárlási tilalmának lejárta előtt. Azt kérik, a moratórium lejárta, vagyis 2014. április 30-a előtt több helyi gazdálkodó juthasson földhöz.