Jövő héten tekint be a Mátrai Erőmű és az MVM szerződésébe Horváth László

Jövő csütörtökön tekinthet bele a Mátrai Erőmű szerződésébe Horváth László kormánymegbízott. Mint ismeretes, a politikus egy héttel ezelőtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy a német többségi tulajdonú társaság kisöpri a kasszát, 20 milliárdos osztalékot fizet, s egy olyan, Gyurcsány-kormány idején kötött szerződése van, mely biztosítja, hogy az MVM Zrt. a piaci árnál 10 százalékkal többért vásárolja az energiát 2018-ig.

A Mátrai Erőműben 25 százalékos tulajdonos az MVM Zrt. A politikus azt mondta ezért értetlenül áll azelőtt, hogy az MVM is megszavazta a 20 milliárdos osztalék kifizetését. Horváth László kormánymegbízott, azt kérte, tegyék lehetővé, hogy megismerje a Mátrai Erőművel kötött szerződés tartalmát. Választ kell kapni arra, hogy valóban extra profitot biztosít-e ez az erőműnek.Többszöri levélváltás után a titoktartási záradékra hivatkozva egy jövő heti időpontot jelöltek meg, egyszeri betekintést engedélyezve.
A sajtótájékoztatón megjelent a Mátrai Erőmű igazgatóságának elnöke, Valaska József, aki azt mondta: nincs titkos szerződés, az Európai Unió 2004 és 2008 között mindent megvizsgált, a piaci verseny érdekében. Akkor kötötték újra a megállapodást. Hozzátette: a 10 éves, középtávú szerződésre a bányászat miatt van szükség, erre utal a hazai villamosenergia-törvény is. A Mátrai Erőmű termelésének csupán egy részére vonatkozik ez a szerződés, minden évben felülvizsgálják, az MVM elállhatna ettől, ha nem tartaná kedvezőnek. Az igazgatósági elnök úgy fogalmazott: „valaki ebben a szerződés-kérdésben becsapta valószínűleg a Horváth urat, én most be fogom mutatni a szerződést.”
Horváth László ezután elmondta: arról tájékozódott, hogy szigorú kitételek vannak a szerződés titoktartási kötelezettségére vonatkozóan, melynek megsértése esetén az MVM Zrt.-t teljes kártérítésre kötelezhetnék.
Így azt a dokumentumot kívánja megnézni, amit az MVM mutat, nem azt, amit elhoztak egy sajtótájékoztatóra lobogtatni.
A politikus elmondta még: a betekintés után tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.