Mi lesz veled szülőföld?

Helyben lakó, gazdálkodó családokhoz kell eljuttatni a földet – erről szólt a Mi lesz veled, szülőföld? előadás. Az előadók abban egyetértettek: a föld tulajdonlása stratégiai kérdés.

Magyarországon 5,4 millió hektár termőföldből 450 ezer hektár állami tulajdonú. A többi nagy része nagybirtokosok kezében van – mondta Pócs Alfréd, a Hun Fokos Szövetség vezetője. Kiemelte azt is: egymillió hektár idegen tulajdonban van.
Szerinte azért is fontos a földkérdés, mert nem mindegy, mit adunk át unokáinknak.
A nemzetközi és a hazai nagytőke egymással összefonódva rabolja ki az országot – fogalmazott Ángyán József, hiszen a föld hihetetlen extraprofitot ígérő erőforrás.
A kormányprogram és a nemzeti vidékstratégia is úgy fogalmaz: helyben lakó, gazdálkodó családokhoz kell eljuttatni a földet, őket kell erősíteni.
A Váraljai Szövetség képviselője szerint kulcskérdés a föld ügye, a földnek a helyben élők kezében kell maradnia.
Az Élőlánc Magyarországért képviselője azt mondta: napjainkban globális háború folyik a vízért, az energiáért és a földért, de ezt a háborút nem fegyverekkel, hanem gazdasági eszközökkel vívják. Fórumsorozatot kezdtek, hogy a kialakult helyzetről tájékoztatni tudják a gazdákat.