Bercsényi Miklóst köszöntötték

Kilencvenedik születésnapján köszöntötték Bercsényi Miklós nyugalmazott főagronómust. Neki köszönhetjük többek között az ország első gyümölcslégyárát. Az ünnepeltet otthonában, családja körében Habis László polgármester is megajándékozta.

A nyugalmazott főagronómus még most is aktív, szabadidejében vadászik és sokat olvas. Családja körében Habis László polgármester is köszöntötte.
Az ünnepelt kalandos életéről is mesélt. 1923-ban Mátyásföldön született. Édesapja Bercsényi László huszártiszt volt az I. világháborúban. Iskoláit a budai cisztereknél kezdte, majd Kalocsán fejezte be. 1943-ban mezőgazdasági mérnöki végzettséget szerzett a főiskolán. Később behívták katonának, szolgált a fronton is. 1947-ban termelési miniszteri biztossá nevezték ki. 51-ben letartóztatták, két évig volt börtönben. Szabadulása után Borsod megyébe került, ahol egy hétezer hektáros gazdaság élére, főagronómusnak nevezték ki. Később Budapestre került, ahol 1984-ig nyugdíjazásáig az Állami Gazdaságok főosztályvezetőjeként dolgozott. Nevéhez fűződik az első gyümölcslégyár betelepítése az országba. 1992-ben a Vitézi Rend újjáalakításának egyezik vezetője volt. 2002-ben költözött vissza feleségével Egerbe. Kilencvenedik születésnapját családi körben ünnepelte, négy gyermeke, hat unokája és tíz dédunokája köszöntötte.