Ínycsiklandó disznóságok

Sült vér, orjaleves, toroskáposzta – ez volt a reggeli és az ebéd az egerszalóki Boros-Toros rendezvényen. Levágtak egy disznót, majd azt úgy dolgozták föl, ahogy az Szalókon szokás.

Csaknem 180 kilós volt a disznó, amit a szalóki Boros-Toros napra levágtak. Reggel már az üstben főtt a belsőség a hurkához, és darabolták a kolbásznak való húst.
Az asszonyok pedig – ahogy egy rendes disznóvágáson szokás – mosogattak és főztek. Ebédre orjalevest és toros káposztát főztek az asszonyok. Bor és pálinka is dukált hozzá. Mindent úgy csináltak, ahogy otthon szokták.
Az egerszalókiak öt éve rendezik meg ezt a nyilvános disznóvágást.
A reggeli után csülökkoptató túrára indultak a vendégek. Az első állomás a TDM-ház volt. A Boros-Toros nem csak a falu rendezvénye volt; kapcsolódott az észak-magyarországi Turisztikai Desztináció Menedzsmentek szezonnyitó régiós napjához. Kulturális, turisztikai programok által mutatkoztak be a helyi szervezetek.
Amíg ők sétáltak, a vendéglátók harminc kiló kolbászt töltöttek, készült a hurka is. Este Toros bálban táncolhatták le a fölös kalóriákat.