Felvilágosítás a rákról

Felvilágosító előadásokat tartott a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete, hogy eloszlassák a tévhiteket a rákról. A Nemzetközi Rákellenes Unió programsorozatához kapcsolódott a liga városi rendezvénye is.

Február 4-e a rák világnapja. Ehhez a naphoz kapcsolódva indított programsorozatot a Nemzetközi Rákellenes Unió, amihez csatlakozott a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete is. Oszlassuk el a tévhiteket a rákról címmel tartott előadásokat a Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola diákjainak.
Az Európai Unióban már évekkel ezelőtt áttették a rákot, a gyógyíthatatlan betegségek közül, a krónikus betegségek közé – mondta el Dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga alelnöke. Hozzátette, tévhit, hogy a rák minden esetben halálos, és hogy az időskorúak betegsége.
A felvilágosító előadásokon kihangsúlyozták az önvizsgálatot. Demonstráló eszközökön mutatták be, milyen a beteg tüdő és a mell. Ezen kívül kiemelték a korai felismerést is, amit a rendszeres szűrővizsgálatok segítenek. Magyarországon a negyvenöt és hatvanöt év közötti nőket vizsgálják ingyenesen.