Nem tudni, meddig nem lesz közvilágítás Tarnabodon

Nincs pénz, nincs közvilágítás Tarnabodon. A település már tavaly is gondokkal küzdött, akkor saját dolgozóinak és a segélyezetteknek nem tudott pénzt adni az önkormányzat. Az államtól 2012-ben kapott ÖNHIKI- és a kiegészítő támogatásokból a tartozásaikat nem tudták teljes egészében kifizetni. A villamosenergia-szolgáltatónak 1,8 millió forinttal tartoznak. Hogy a tarnabodiak a sötétség ellenére is biztonságban érezhessék magukat, a Készenléti Rendőrség a nap 24 órájában járőrözik a faluban.

Lassan egy hónapja nincs közvilágítás Tarnabodon. Az önkormányzat közel 2 millió forinttal tartozik a szolgáltatónak. Kaptak részletfizetési kedvezményt, halasztást – de így sem tudtak fizetni.
– Kiszámlázott az ÉMÁSZ nekünk tételeket, nem tudtuk kifizetni. Az, hogy 14 helyen volt áramlopás magáningatlanoknál, ez csak följebb tornázta a tartozásainkat. Már kezelhetetlenné vált. Egy idő után hiába az ÉMÁSZ összes jóindulata. Mikor már egy tartozás olyan nagy és olyan régi, akkor ők sem tudnak mást tenni, mint megszüntetni a szolgáltatást – mondja Pető Zoltán polgármester.
A tarnabodiak nem örülnek a sötétnek, de próbálnak hozzászokni. Úgy alakítják a napjukat, hogy sötétedés után ne kelljen kilépni az utcára.
Megnyugtatónak tartják viszont a falu lakói, hogy a Készenléti Rendőrség a nap 24 órájában jelen van a településen.
– Közterületi fokozott ellenőrzést végeznek a jelenlévő rendőrök – tájékoztatta a TV Egert Soltész Bálint, a HRFK sajtószóvivője -, elsődleges céljuk a lakosság szubjektív biztonságérzetének erősítése, az esetleges jogsértő cselekmények megelőzése, illetve azoknak a megszakítása.
A polgármester szerint az alig pár száz fős település önerőből, állami segítség nélkül nem képes megoldani a problémát. Egyelőre nem tudja, mikor lesz újra közvilágítás Tarnabodon.