A kommunista diktatúrák áldozatainak emlékművét avatták füzesabonyban

Nem lehet elfogadni, és nem lehet támogatni a diktatúrákat – akár jobb, akár bal oldali diktatúráról van szó – mondta Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő Füzesabonyban. A helyi Fidesz kezdeményezésére a városban emlékművet avattak a kommunista diktatúrák áldozatainak. Wittner Mária, aki maga is megjárta a diktatúra börtönét, arra hívta fel a figyelmet: nem szabad hagyni, hogy elfelejtsék azokat az embereket, akik a szabadságért haltak meg.

Hatvanhat évvel ezelőtt Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát koholt vádak alapján letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. Az első Fidesz-kormány erre emlékezve tette február 25-ét a kommunista diktatúrák áldozatainak napjává – idézte föl Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő Füzesabonyban. A kommunisták nem ismernek sem Istent, sem embert, bárkit meghurcolnak, elveszik személyes szabadságát – fogalmazott Nyitrai. Azt mondta: minden diktatúra életellenes, maga a szélsőséges téboly.
Nyitrai:
– Hogy emlékezzünk a kommunista diktatúra áldozataira, ennek mindig van aktualitása, mert nem lehet támogatni és nem lehet elfogadni a diktatúrákat. Jöjjenek azok akár jobb-, akár baloldalról. Nagyon sok áldozat volt Magyarországon. És hát a fiataloknak is át kell adni ezeket a történeteket, ezeket a tapasztalatokat.
Mindenki kerüljön a helyére – mondta Nyitrai – Wittner Mária az országgyűlésbe, Biszku Béla a börtönbe. Úgy látja: mi, magyarok, ragaszkodunk a szabadságunkhoz. Az uniónak is megmutattuk: kiálltunk az igazunkért, járunk a saját utunkon.
Wittner Mária országgyűlési képviselőt 1957-ben letartóztatták, halálra ítélték, mivel részt vett a forradalomban. Végül 1970-ben szabadult. Beszélt az áldozatokról, akiket még holtukban is meggyaláztak. Arra hívta fel a figyelmet: nem szabad hagyni, hogy elfelejtsék őket. Megbocsátani pedig már csak azért sem lehet, mert senki nem kért bocsánatot – fogalmazott.
Wittner Mária:
Még ma is ott ülnek ezek a parlamentben, és hoznak törvényeket egy általuk megcsalt, kifosztott nemzet számára. Nincs erkölcsi alapjuk arra, ezeknek az embereknek, hogy ott üljenek a parlamentben, annál is inkább, mert ebben a két évben elkövettek egy olyan minősített hazaárulást, amiért annak idején kemény életfogytokat osztottak ki.
Az emlékművet a Fidesz füzesabonyi csoportja kezdeményezésére adományokból készíttették, állították föl. Demjéni riolittufából készült, Szabó Attila nyugalmazott professzor tervezte.