Sakk nagykövet

A korosztályos világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok sakkozó, egri Gledura Benjamin lesz az első európai, aki mini-nagykövetként segíti az egyik amerikai sakkhonlap munkáját. A 14 éves egri fiú blogot ír a versenyeiről, sakkozókról, népszerűsíti az oldalt, mindezt angol nyelven, illetve a magyar nyelvű változat elindítását is segíti.

Mindezt a Makó csapatában játszó Csonka Balázs mondja barátjáról, az egri Gledura Benjaminról, akivel ezen a héten közösen készültek Egerben. Ez napi legalább hat órás elfoglaltságot jelent, ami sakkozást és partik elemzését takarja. Mindketten tagjai a budapesti Maróczy Géza Központi Sakkiskolának és a felnőttek között játszanak az NB I-es és NB I/B-s bajnokságban. Gledura most újabb feladatot kapott. Az egyik amerikai székhelyű ismert sakk portál (chess.com) felkérte mini-nagykövetének a 14 éves egri FIDE-mestert. A szerződés március 1-jétől egy évre szól. A portálon blogot ír a versenyeiről, sakkozókról, népszerűsíti az oldalt, illetve a magyar nyelvű változat elindítását is segíti.
A két fiú régóta készül közösen, bár az életkor miatt ritkán kerülnek szembe egymással. Együtt is írnak cikkeket, amit közösen publikálnak.
Gledura tervei között idén több nemzetközi verseny is szerepel, így a szeptemberi Európa-bajnokság és a decemberi U14-es világbajnokság. E mellett év végére a nemzetközi mester címet szeretné megszerezni. Ehhez nemzetközi bajnokságokon más nemzetközi mesterek vagy nagymesterek ellen elért három győzelem szükséges, illetve 2400 fölötti Élő-ponttal kell rendelkeznie. A három győzelemből egy már megvan és jelenleg 2393 Élő-pontja van.