Agrárkamarai pótválasztás

Rendben lezajlottak Heves megyében az agrárkamarai választások. Negyvenöt küldöttre adhatták le voksukat a névjegyzékben szereplő tagok, vagyis azok a gazdák, akik november 30-ig bejelentkeztek az agrárkamarai nyilvántartásba, és megfizették az 5000 forintos regisztrációs díjat. Azok, akik a regisztráción technikai okok miatt nem feleltek meg- fellebbezés után- pótszavazáson vehettek részt.

Folyamatosan érkeztek a pótlólag regisztrált kamarai tagok a Heves Megyei Agrárkamara Sas úti székházába. Ma 105 ember kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a pótszavazáson. Voksaik alapján dől el, kik képviselhetik a mezőgazdaságban dolgozókat a következő időszakban. Virág János és családja szántóföldi növények termesztésével foglalkozik. Úgy látja: az új köztestület hatékonyabban képviseli majd a gazdálkodók érdekeit.
Ismert : az új Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamarának a törvény szerint legkésőbb március 31-éig kell megalakulnia. Küldötteit, testületeit és tisztségviselőit 5 évre választják. 19 megyében 1230 kamarai küldöttet, Heves megyében 45 főt választanak meg. A voksolás listás rendszerű, azaz a megyei küldöttjelölteket tartalmazó listákra, nem személyekre lehetett szavazni.
A választások után a megyékben március 9-én tartják majd meg a megyei alakuló küldöttgyűléseket, ahol megválasztják az országos kamarai küldötteket és a megyei kamarai tisztségviselőket, köztük az elnököt és a négy alelnököt. Az új agrárkamara országos alakuló küldöttgyűlése március 28-án lesz, ahol az alapszabály elfogadásával és az országos tisztségviselők megválasztásával jogilag is létrejön az új kamara.