Hivatásgondozó konferencia

A hivatásgondozás és hivatásőrzés aktuális feladatairól tanácskoztak papok, szerzetesek, és hitoktatók három napon át a Szent János Továbbképző Központban. A résztvevők azokat a módszereket és lehetőségeket keresték, ahogy a mai világban, a mai fiatalok felé közvetíthetik Isten hívó szavát.

A megboldogult II. János Pál pápa többször utal arra, hogy a paphiány tünet, amely mögött a hit gyöngülése, a “nyugati egyház” válsága áll. Az egyház válsága pedig az emberiség válságával függ össze. A hivatásgondozást ezért az alapoknál, a hit erősítésénél kell kezdeni. Ezt felismerve rendezi meg a Katolikus Hivatásgondozó Intézet kétévente a konferenciát. Az idei tanácskozáson a hit szerepét vizsgálták meg a hivatás ébresztésében.
Székely János püspök előadásában arról beszélt, hogy a fiatalok bátran merjenek igent mondani a papi és szerzetesi hivatásra, annak ellenére, hogy ez küzdelmekkel jár. Lukács János jezsuita szerzetes a hit szerepéről beszélt a hivatás felismerésében, követésében és kibontakozásában. A hivatás felismerésében emellett önmagunk mélyebb megismerése, a személyes, bensőséges ima, állandó lelkivezető, vagy a közösség is segíthet.
A konferencia résztvevői kiscsoportos beszélgetéseken, közös imádságon, és szentmiséken vettek részt.