Wass Albert maraton

Negyven település csatlakozott az idei Wass Albert maratonhoz. Hat éve olvasnak fel ilyenkor az író műveiből részleteket önként jelentkezők. Az idei maratonon arra is emlékeztek, hogy 15 éve halt meg a magyar író, költő.

Hatodszor kapaszkodnak össze, hogy kiálljanak Was Albert és a többi magyar író értékrendje mellett – állt abban a levélben, amelyet az országos szervezők küldtek. Negyven településen tartották meg idén a Wass Albert maratont, határon túl, még New Yorkban is emlékeztek az erdélyi íróra. Látják a munkájuk eredményét – fogalmaztak a szervezők –, hiszen a korábban megtagadott íróink ma már az oktatásban is megjelennek. A magyarság íróival, zászlóival nem fenyegetnek, hanem értéket közölnek – mondták. Bíznak abban, hogy ez a felfogás terjed el a Kárpát-medencében.
Egerben minimaratont rendeztek. Mindenki 15 percen keresztül olvasta föl kedvenc versét vagy prózarészletét. Néhány városban összejönnek, hogy őrizzék az erdélyi írófejedelem emlékét – mondta Szíki Károly, a Wass Albert Kör vezetője. Arra is figyelmeztetett: a nagyobb tömegben ott vannak megbújva a fanyalgók és a fasisztázók.
Azt mondta: a kozmopolita Márait piedesztálra emeljük, miközben Wass Albertnek szobra sincs Egerben. Szíki szerint minden magyar összefogására szükség van: egységet kell teremteni Wass Albert mellett, aki hitet tanított.