Fertálymestereket avattak

Tizenhatan vették vállukra a százráncú köpenyt. Felavatták az idei fertálymestereket. Az negyedmestereknek Várkonyi György főkapitány azt tanácsolta: ne féljenek, segítsenek a szegényeken és az elesetteken, dolgozzanak Egerért, és színesítsék a várost. A polgármester szerint is fontos egri hagyományt éltetnek a fertálymesterek. A negyedmesteri rendszer egyébként bekerülhet a szellemi kulturális örökség jegyzékébe.

A hagyományokhoz híven szentmisével kezdődött a fertálymesterek avatása. Mikolai Vince – maga is kiérdemült negyedmester – az imádságról, a jótékonyságról, az engedelmességről és Isten akaratának kereséséről beszélt. Azért könyörögtek, hogy akik vállalják ezt a tisztséget, odaadással tegyék. A leköszönők és az újak egyaránt Eger, az itt élő polgárok javára dolgozzanak és az egyház erősítésén.
A Bazilikából az elhunyt fertálymesterek emlékére állított kopjafához vonultak, majd a városházán folytatódott az avatás.
Jó fertálymestereket választottak tavaly, olyanokat, akik a közösség építésében is nagy szerepet játszottak – köszönte meg a tavalyi év fertálymestereinek munkáját Várkonyi György főkapitány. A 2013-ra elválasztott 16 negyedmesternek azt a tanácsot adta: ne féljenek, mert a félelem rossz irányba viszi az embert, ebből lesz a hiszékenység, a gyűlölködés, egymás támadása. Ez pedig a korrupció melegágya, ami Várkonyi szerint minden társadalmat lerombol. Felhívta a figyelmet arra is a főkapitány: kiemelt feladatuk lesz a szegények, elesettek gyámolítása, a konkrét segítségnyújtás.
A fertálymesterek esküt tettek a város főbírója előtt, hogy hűségesek lesznek Magyarországhoz, tiszteletben tartják a város törvényeit, és saját példával járnak elöl. A kiérdemült fertálymesterek átadták a százráncú köpenyt és a szalagos botot utódaiknak. Este az Egri Lokálpatrióta Egylet bált adott az idei fertálymesterek tiszteletére. A bál bevételéből támogatja is az ELE a fertálymesteri testületet.A bálra hivatalosak voltak 2012 Eger Csillagai, bemutatkoztak az idei fertálymesterek.
Ismét sok kitűnő férfival gyarapodott a testület – mondta Habis László elnök köszöntőjében. Az avatás ráirányította a figyelmet a városért végzett munkára, a felelősségvállalásra, a becsületre, a helytállásra.

2013 fertálymesterei:
1. Város I. negyed: Dula Bence kertészmérnök, borász, örökös hegybíró
2. Város II. negyed: Kovács István kereskedő
3. Város III. negyed: Gyetvai Zsolt gépészmérnök, ügyvezető
4. Város IV. negyed: Dr. Abonyi János főorvos
5. Szt. János város Hatvan I. negyed: Juhász László gépészmérnök
6. Szt. János város Hatvan II. negyed: Kovács Gábor növényvédő szakmérnök
7. Alsó-Károlyváros Hatvan III. negyed: Dr. Körösy Gyula marketinges, közgazdász
8. Felső-Károlyváros Hatvan III. negyed: Rózsa Kálmán kőműves mester
9. Rác hóstya negyed: Pogonyi László számítógép programozó
10. Cifra sánc negyed: Rüll Gusztáv agrármérnök
11. Maklár I. negyed: Puskás Zsolt vegyészmérnök
12. Maklár II. negyed: Somody Zoltán építészmérnök
13. Szt. István város: Csernóczki Péter erdésztechnikus
14. Szt. Lajosváros: Simon László asztalos mester
15, Felsőváros negyed: Őzse Pál híradós technikus
16. Felnémet negyed: Dósa Tibor királyi főszakács