Szabó Róbert: Pártok fölötti egység a hitvallás célja

Kitűzik a székely zászlót a megyeházára – a javaslatot egyhangúlag fogadta el a Heves Megyei Közgyűlés. A Székelyföld lobogója mellett megfogalmazott hitvallásban az áll: szolidaritásuk jelképeként tűzik ki a nemzeti és a megyei zászlók mellé a székelyföldi lobogót. A megyei közgyűlés elfogadhatatlannak tart minden olyan tevékenységet, amelynek célja, hogy éket verjen emberek és nemzetek közé.

Minél hamarabb elfogadni a költségvetést – ez indokolta a megyei közgyűlés soron kívüli összehívását. Sürgősségi indítványként a székely zászló kitűzéséről döntött először a testület. Szabó Róbert elnök azt mondta: ezzel a székely nemzettestvéreinket biztosítjuk a szolidaritásunkról. Bántónak nevezte, hogy egy hatóság tiltja meg a zászló kitűzését Heves megye testvérmegyéiben, Kovásznában és Hargita megyében is. Az elnök felolvasta a Székelyföld lobogója mellett megfogalmazott hitvallást.
A közgyűlés elfogadhatatlannak tartja az olyan tevékenységet, amely éket ver emberek, és nemzetek közé – áll a hitvallásban. Szűcsné Major Ildikó, a Jobbik képviselője támogatja a hitvallást, és a székely zászló kitűzését, úgy fogalmazott: reméli, több ilyen lépést is tesz a megye. Kezdeményezte például azt, hogy felvidéki, kárpátaljai, délvidéki megyékkel is alakítson ki szorosabb kapcsolatot Heves. Oroján Sándor azt mondta: nem kényszeredett magyarkodásról szó, hanem a magyar kisebbség jogainak sárba tiprásáról, ez ellen tiltakoznak. A közgyűlés egyhangúlag megszavazta a székely zászló kitűzését. Elfogadták az elnöki beszámolót, támogatták Szabó Róbertet, aki a NORDA felügyelőbizottságának elnöke lesz. Csak Szabó Gyula szocialista képviselő tette szóvá, hogy nem a felügyelőbizottság választ elnököt, hanem a miniszter jelöli ki.
A megye csaknem 227 millió forintból gazdálkodhat 2013-ban. Nagy Imre szerint a Fidesz szétzúzta a megyéket; a költségvetés pedig csak arra elég, hogy fenntartsanak egy testületet és egy apparátust. A költségvetési előterjesztésben szerepel egy területfejlesztési kiadvány, ezt a szabad pénzmaradványokból finanszírozná a megye 15 millió forint értékig. Nagy Imre azt javasolta: a területfejlesztésre költött pénz egy ezrelékét költhessék fordíthassák a kiadványra – ezt a javaslatot nem fogadták be. A Jobbik egy szerkesztőbizottságot szeretett volna felállítani, és 2 millió forintban maximálni a területfejlesztési kiadványra szánt összeget – egyik módosító indítványukat sem szavazta meg a közgyűlés.