Rákellenes Világnap

A Nemzeti Rákellenes Unió több mint tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánítja, azzal a szándékkal, hogy világszerte nagyobb hangsúlyt kapjanak a rákbetegség megelőzésének lehetőségei. Megyénkben ebben az évben az egyik leggyakoribb daganatos betegség, az ajak- és szájüregi rák veszélyeire hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A 2000 februárjában megtartott első rákellenes kongresszuson határozták el a résztvevők, hogy február 4-ét a rák elleni világnapnak nyilvánítják, ezzel is felhívják a figyelmet a megelőzésre, a betegség elleni felelősségteljes küzdelemre. Magyarországon a halálesetek 25-30%-át a daganatos betegségek teszik ki, a 25-64 éves korcsoportban körülbelül nyolcezer férfi és ötezer nő hal meg a rák valamilyen fajtájában. Mindez harmadára csökkenhetne, ha több figyelmet fordítanánk magunkra.
A tudatos életmódváltást idősebb korban sem késő elkezdeni.
A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve idén az ajak- és szájüregi rák veszélyeire hívja fel a figyelmet. E betegség a férfiaknál a második leggyakoribb daganatos betegség, kiváltó oka főképp a dohányzás és az alkohol.
A szemléletformálást már fiatal korban el lehet kezdeni, hiszen a megelőzés a ráknak ebben a fajtájában is növeli a gyógyulás esélyét.