Köztársasági Szalon – Gyurcsány Ferenc volt a vendég

Magyarország valahol a diktatúra és a demokrácia között félúton van – ezt Gyurcsány Ferenc, a Köztársasági Szalon vendége mondta. A Demokratikus Koalíciót érdemi politikai tényezővé kívánják tenni, hogy az Orbán-kormány leváltói között ott legyenek.

A Köztársasági Szalont az Egri Újságíró Egylet indította azért, hogy a köztársaság barátai összejöjjenek, beszéljenek azokról a dolgokról, amelyek összekötnek – mondta Weil Zoltán, a szalon házigazdája. A tagok nem bal-, és nem jobboldaliak, nem zöldek és nem liberálisok. Az egyik legjobban szétcincált politikus, aki sokak szemében maga az ördög – így mutatta be a vendéget, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, a DK elnökét.
Gyurcsány Ferenc azt mondta: ő egy társadalompszichológiai jelenség – sokak frusztrációját képes levezetni a gyurcsányozás. Szenvedélyes hazafinak tartja magát. Ambíciója az, hogy a Demokratikus Koalíciót a köztársaság érdemi politikai tényezőjévé tegyék 2014-re, és ott legyenek azok között, akik leváltják a kormányt. Azt mondja: a demokratikus ellenzéki oldalon mindenkivel elképzelhető az együttműködés. Az MSZP is előállt egy saját együttműködési javaslattal, lehet, hogy ez lesz a meghatározó – vélekedik az ex-kormányfő. Kérdésekre válaszolva beszélt az államadósságról, a saját szerepvállalásáról, arról, hogy szerinte az utcán sem elég erős az ellenzék. Bajnairól azt mondta: van támogatottsága, de nincs pártja, a szocialisták nélkül viszont nincs győzelem, pláne nem kétharmados. Erre szerinte azért van szükség, mert törvényesen el kell mozdítani a Fidesz pártkatonáit.