Zöld kamara

Energiahatékonysággal és energiatakarékossággal kapcsolatos kérdésekre adott választ a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Családok és cégek a zöld jövőért pályázata. Kampányuk a fenntartható életmódot, az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönözte. Öt témakörrel foglalkoztak: az energiatakarékossággal, a megújuló energiák használatával, a szelektív hulladékgyűjtéssel, a fenntartható közlekedéssel és a zöld munkahelyekkel.

Ezerötszáz ember ökológiai lábnyomát mérték meg, több százan kértek információt a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától. A kamara Családok és cégek a zöld jövőért pályázata pont ezt célozta: a kamarához kapcsolódó vállalkozásokon keresztül szerettek volna eljutni a dolgozókig, akik aztán a zöld szemléletet otthon is megőrzik.
Honlapot, kiadványokat készítettek. A programot decemberben lezárják, de a cél és a zöld gondolkodás megmarad – mondta File Sándor gazdaságfejlesztési igazgató. Több nagyvállalat rendezvényén megjelentek, több száz emberrel kerültek kapcsolatba. 12 milliárd tonna kőolaj éves felhasználásával működteti az ember azt a rendszert, amit maga körül kiépített. Dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója azt mondja: ha nem lennének energiahordozók, Magyarországon 82,5 energia-rabszolga tudná megtermelni az egy embernek szükséges energiát. A felhasznált kőolajmennyiség bő 30 év alatt megkétszereződött. Egyesek sürgeti a szemléletváltást a klímaváltozás és az, hogy az olajkészlet fele elfogyott.
A rendezvényen hirdette ki a Heves Megyei Mérnöki Kamara az idei diplomadolgozat-pályázat eredményét. A műszaki felsőoktatásban végzett fiatalok pályázhattak.
A pályázónak Heves megyeinek kellett lennie, a diplomamunkájának pedig legalább jó eredményűnek. Tavaly négy, idén már 9 fiatalt díjaztak. Szó volt a klímaváltozásról, a megújuló energiákról, de tartott előadást épületenergetikai szakértő is.