„Nyelvében él a nemzet”

November 13-a a magyar nyelv napja. Ebből az alkalomból a nyelvhelyességi szabályokról, a leggyakoribb nyelvhelyességi hibákról, valamint a 100 évvel ezelőtt született dr. Bakos József nyelvészről tartottak előadást a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

2011-ben egyhangúlag nyilvánította az Országgyűlés november 13-át a magyar nyelv napjává, annak emlékére, hogy 1844-ben ekkor fogadták el a magyar nyelvet államnyelvvé nyilvánító törvényt. Az ünnepnap célja, hogy évente egyszer a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre. Az emléknap alkalmából Egerben is szerveztek programot, a leggyakoribb nyelvhelyességi hibákról Batári Antal, a Dobó István Gimnázium tanára és az Anyanyelvápolók Szövetségének elnökségi tagja tartott előadást a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Az előadó a nyelvünkbe beépülő idegen szavak rossz kiejtését vagy helytelen használatát emelte ki. Gyakori gond a bizonytalan mondatszerkesztés és a szegényes szókincs is.
A rendezvényen megemlékeztek a száz éve született dr. Bakos József nyelvészről, az Egri Tanárképző Főiskola tanszékvezető tanáráról is. Tudományos pályáján klasszika-filológusként
indult, végül nyelvészként, Comenius kutatóként alkotott maradandót.
Bakos József 1952-től huszonhét éven keresztül magyartanárok generációit indította útnak.
1979-ben vonult nyugállományba. 1997. július 30-án szerető családja köréből ragadta el a halál. Földi maradványait az egri Grőber temetőben helyezték örök nyugalomra. Szecskó Károly szerint fontos, hogy a város méltóképpen őrizze meg a nyelvtudomány kandidátusának emlékét, például egy szobor felállításával.