Százéves az Egri Bikavér szabályzata

A százéves Egri Bikavér-szabályzatot ünnepelték egri borászok Borbás Máriával, a bor nagykövetével egy egri pincében. A találkozón nemcsak a védett eredetű bor múltjáról, hanem jelenéről és jövőjéről is beszélgettek a résztvevők.

Az Egri Bikavér készítésének szabályait száz éve, 1912-ben tette le Grőber Jenő, és ezzel az bor elindult az ismertség, majd a nemzetközi hírnév felé. Ennek az eseménynek az évfordulóját köszöntötte az egyik egri pincében Csutorás Ferenc, Bolyki János, Demeter Csaba és ifj. Gál Tibor borász, valamint Borbás Mária, az Egri Bikavér nagykövete.
A 70-es 80-as években megszenvedett un. Bikavér-programnak, a nagyüzemi termelésnek köszönhetően azonban a bor veszített pozitív hírnevéből. A 90-es évektől az Egri Szőlő- és Bortermelők Egyesülete újrafogalmazta a bikavér készítésének szabályzatát, melyet 1997-ben jóváhagytak, és ezzel elősegítették azt is, hogy a védett eredetű bor hírneve újra erősödjön. A 2010-es szürettől kezdve az egri bikavér készítését is újraszabályozzák.
Az est zárásaként Habis László polgármester és a fertálymesterek társaságában tortával köszöntötték a 100 éves szabályzatot.