Megállapodás az egri járásról

Aláírta a város és a kormányhivatal az egri járásról szóló megállapodást. A megyében két település kivételével mindegyikkel megállapodott már a kormányhivatal. November elejétől a szakmai – technikai előkészítést kezdik el, hogy zökkenőmentes legyen az átállás – mondta Horváth László kormánymegbízott.

Bizonyos államigazgatási feladatok a járási hivatalokhoz tartoznak majd, például két fontos terület: az okmányirodák és a gyámügyigazgatás, más feladatok pedig maradtak az önkormányzatoknál – mondta Habis László az ünnepélyes aláírás előtt. A feladat az volt – fogalmazott -, hogy az átállás zökkenőmentességét, a személyi és tárgyi feltételeket biztosítsák.
Hét járás, hét járási hivatal működik majd január elejétől a megyében – mondta Horváth László kormánymegbízott. A hivatalok mellett járási kirendeltségek is alakulnak – például Verpeléten, emellett ügysegédek is dolgoznak majd a polgármesteri hivatalokban. Az egri járás 87 ezer ember ellátásáért felel majd.
Úgy tervezik, hogy 2013 végéig létrejönnek a kormányablakok az okmányirodák bázisán. A tervezett Egri Járási Hivatalban 174 kormánytisztviselő dolgozik majd, Eger 55 főt és hat üres státuszt adott át. Az állam használja majd, de önkormányzati tulajdonban marad az okmányiroda épülete, a Kossuth Lajos utcában lévő épület földszinti része.