Őszi munkák az erdőben

Az ősz – kedvező időjárás mellett – a fakitermelés időszaka. A nyáron kiválasztott fákat kivágják, felhasználás szerint válogatják, majd elszállítják és ipari célra, illetve tűzifaként hasznosítják. Az erdészetek a saját területükön folyó munkákról folyamatos tájékoztatást adnak honlapjukon. Ha a fakitermelés közvetlenül a turista útvonalak mentén történik, akkor le is zárhatják azt.

Nahóczki László, az Egererdő Zrt. Egri Erdészetének fahasználati műszaki vezetője a helyszínen ellenőrzi a területen folyó őszi fakitermelést, amit szakvállalkozókkal végeztetnek.
Itt szálalóvágást láthatunk, vagyis a korábban megjelölt fákat szálanként termelik ki.
Ez az egyik legkíméletesebb, folyamatos erdőborítást biztosító fakitermelési módszer. A darabolást és az osztályozást az erdei rakodóknál végzik, ahol külön válogatják a tűzifának, illetve a parkettának valót. Amennyiben a fakitermelés közvetlenül a jelzett turista útvonalak mellett van, a fokozott veszélyt a kitermelést végzőknek külön is jelezniük kell.
Az erdészetek a saját területükön folyó munkákról folyamatos tájékoztatást adnak honlapjukon. Ezért az erdőterületet érintő túrák, erdei sportversenyek tervezése során érdemes előre tájékozódni, csökkentve ezzel a kellemetlenségek és balesetek kockázatát.