Jogász Vándorgyűlés – Az alkotmányozás jelenlegi hibáiról beszélt az ombudsman

Az alkotmány átmeneti rendelkezéseinek megsemmisítését kéri az alkotmánybíróságtól az ombudsman. Dr. Szabó Máté alapvető jogok biztosa Egerben kijelentette: nem tartják elfogadhatónak többek között, hogy a bírák nyugdíjkorhatárának emelése, a kormányhivatalok jogköre, az alkotmánybíróság hatáskörének csökkentése átmeneti rendelkezésként bekerüljön az új alaptörvénybe. Az ombudsman arról is beszélt, hogy szerinte jogbizonytalanság van Magyarországon. Szükségesnek tartja az Alaptörvény módosítását, de úgy véli ez hosszabb folyamat kell, hogy legyen.

Dr. Szabó Máté ombudsman azokat a rendelkezéseket sorolja, melyek megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól. Az átmeneti rendelkezések törlése végett márciusban adtak be indítványt, mert az Alaptörvény első, január 1-jei módosításában átmeneti rendelkezéseket is annak részévé minősített az országgyűlés. Szerintük nem lehet az Alaptörvényben olyan rendelkezés, amely
átmeneti és nem tartalmi. Hozzátette, hogy szerinte a jelenlegi alkotmányozás hosszú idők mulasztásaira próbál pontot tenni. Éppen ezért kell átgondolt és biztos alapokon álló jogrendszert kialakítani. Dr. Szabó Máté azt is mondta: a rokkant nyugdíjak eltörlését és a bírák nyugdíjkorhatárának emelését is felülvizsgáltatják az Alkotmánybírósággal.
A jogász vándorgyűlésen mindemellett a már elfogadott Büntető Törvénykönyvről és a hamarosan parlament elé kerülő új Polgári Törvénykönyvről is tárgyaltak. A három napos tanácskozáson jogászok és bírák vesznek részt.