Véleménynyilvánító szavazás

Szavazással kérték ki a bélapátfalvi a polgárok véleményét arról, hogy kiköltözhetnek-e a fogyatékosok lakóotthonokba. A módszertani intézet egymilliárdra pályázna, ebből vásárolnának családi házakat az észak-hevesi városban és a környékén. Bélapátfalván erős tiltakozást váltott ki a terv, nyár végén közmeghallgatást is tartottak. Akkor döntötték el, hogy az önkormányzat felméri: mennyien támogatják helyben az elképzelést. Fél ezren voksoltak, háromszázötvenen nem támogatták.

A bélapátfalvi otthonban idősek és fogyatékkal élők laknak.  A módszertani intézet családiasabb környezetben szeretné gondozni a fogyatékkal élőket. Százhetvenen költözhetnének ki lakásokba; három darab hat férőhelyes és kilenc  12 férőhelyes lakóotthont alakítanának ki, valamint egy 25 főt befogadó lakócentrumot. Ehhez tíz házat Bélapátfalván vásárolnának meg.   A kisvárosban viszont még ma sem tudják, melyik tíz házat nézte ki az intézet.
Erős a tiltakozás a településen. Nyáron közmeghallgatást is tartottak. Akkor döntöttek úgy, hogy kikérik a bélapátfalviak véleményét. A képviselő-testület kompromisszumos megoldásként több ezer négyzetméteres üres telket ajánlott föl az intézetnek illetve a fenntartónak: építsék ott föl a 25 főt befogadó lakócentrumot.
A megyei intézményfenntartó azt mondja: ők továbbra is azt várták, hogy megkérdezzék a bélapátfalviak véleményét, hiszen ebben állapodtak meg a közmeghallgatáson.
A véleménynyilvánító, titkos szavazáson arra az egy kérdésre kellett válaszolni: támogatja-e, hogy a fogyatékkal élő ápoltak közül több mint százan bélapátfalvi családi házakból átalakított ingatlanba költözzenek. A bélapátfalviak egy része attól tart, hogy csökken a házuk értéke, és a turisták is elkerülik majd a várost. Sokan úgy vélik, hogy jobb gondozást kapnak a fogyatékkal élők az intézményben. Abban sem hisznek, hogy a szavazás végeredménye befolyásolná a tervezett lakásvásárlásokat.A közel 2500 szavazásra jogosultból 522-en voksoltak. A többség, 350 ember nem támogatta a fogyatékkal élők költözését, a pályázat beadást. Az intézet egyébként egymilliárdra pályázna.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Bélapátfalvi Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézet fenntartója – a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK) – a kormány törvényben foglalt, hosszú távú programjának megfelelően, 2012 novemberéig benyújtja projektjét a TIOP 3.4.1. A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” című pályázatra. Az előzetes elképzelések szerint ennek keretében mintegy egy milliárd forint uniós támogatás nyerhető el a bélapátfalvi intézetben lakó fogyatékos ellátottak ún. kitagolására, azaz családias lakóegységekbe helyezésére.

A hétvégi bélapátfalvi szavazás eredményét tiszteletben tartva az intézmény és a fenntartó megvizsgálja és keresi annak lehetőségét, hogy a pályázat oly módon kerüljön átdolgozásra, hogy Bélapátfalván ne kerüljön sor lakóotthonok kialakítására.