Múzeumi nap diákoknak

Az egri ferences templom történetének megismerése, bejárva eddig nem látott altemplomát, egy digitális festmény megszületése, előadás a szakrális népi énekekről és bibliai ételeket megkóstolása – ezek a programok vártak azokra a középiskolai diákokra, akik részt vettek a Művészetek Háza múzeumi napján.

Szakrális művészet címmel rendhagyó múzeumi napra hívta a középiskolás diákokat a Művészetek Háza. A múzeumpedagógiai órák célja az, hogy a diákokat múzeumlátogató, művészetértő közönséggé neveljék. A rendezvényen négy középiskola: a Szilágyi, a Gárdonyi, a Neumann és az Eventus tanulói vettek részt. A diákok először a ferences templomba látogattak el, majd a Zsinagóga Galériában a digitális festészet lehetőségeiről és a szakrális népi énekekről hallhattak előadást, de belekóstolhattak bibliai ételekbe is, megismerve az ételek szakrális szerepét.
A szakrális népi énekek világába Maczkó Mária népdalénekes vezette be a diákokat, a digitális festészet technikáját Orgoványi Gábor képzőművész mutatta be. A program a Látásra nevelés/ Képző és Iparművészet népszerűsítése Egerben elnevezésű projekt része, melyre a Múzeumok mindenkinek címmel indított uniós pályázaton nyert támogatást a Művészetek Háza.