Januártól az állam lesz a gazdája az iskoláknak

Meg kell szüntetni az iskolák közötti tárgyi és minőségbeli különbségeket, az oktatás színvonalát emelni kell a leghátrányosabb helyzetű településeken is – erről Marekné dr. Pintér Aranka a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke beszélt egri látogatásán. 2013. január 1-jétől állami fenntartásba kerülnek az iskolák. Heves megyében 150 intézményt érint a fenntartóváltás. A megye pedagógusait ma a rendszer kialakításáról és a feladatokról tájékoztatták.

Első osztályos diákok az iskolapadban, ők valószínűleg semmit sem fognak érezni a fenntartóváltásból. A tanárok és intézményvezetők azonban annál inkább. Jövő január elsejétől a háromezer alatti lélekszámú kistelepüléseken teljesen átveszi az állam az iskolákat. A háromezer felettiek esetében viszont kettős fenntartás lesz, hiszen az önkormányzatok az iskolák működtetését átvállalhatják. Nagyobb állami szerepvállalás és új feladatmegosztás jellemzi majd januártól az intézményfenntartó rendszert – mondta Marekné dr. Pintér Aranka a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke Egerben. Kiemelte, hogy a kormány arra törekszik, hogy az iskolák közötti tárgyi és oktatásbeli különbségek megszűnjenek. A központ elnöke úgy véli minőségromlás semmiképpen nem következhet be az átszervezés során, mint mondta: állami fenntartásról és nem államosításról van szó.
A költségvetésről az őszi ülésszakban tárgyal a parlament, az átadás-átvételi együttműködések előkészítés alatt vannak. November 1-jétől pedig tankerületi igazgatók állhatnak munkába.
Januártól a szakmai irányítás, a pedagógusbérek és a finanszírozás az állam feladata, az önkormányzatok csak az iskolák működési feltételeit biztosítják. Heves megyében az átszervezés 150 oktatási intézményt, negyvenezer diákot és 3500 pedagógust érint.